Tömegvonzás : Wan2

Egyesek szerint, ha egy zenekar a stadionokban celebrálja rockmiséit, ott valami komoly baj van.
A Muse idén – amolyan szentélyavatóként – kétszer is megtöltötte az új Wembley-t: Ez 150000 nézőt jelentett. Biztosan állíthatjuk, hogy nincs ezzel semmi baj! Összeszedtünk öt nyomós okot, ami miatt vétek lenne kihagynod a Muse október 10-i koncertjét a Papp László Sportarénában.

1.ok
A tavalyi év albuma

A wan2 a Black Holes & Revelations című albumot választotta meg 2006 legjobb lemezének. Döntésünket azóta se bánjunk. A Black Holes… vitathatatlanul a Muse csúcsprodukciója, olyan dalgyűjtemény, amelyet egy zenekar pályafutása során egyszer tud összehozni. Tavaly év végén láttuk őket Bécsben, és nagy örömmel nyugtáztuk, hogy műsorük gerincét nem régi slágerek, hanem az újak alkották. Biztosra vehetjük, hogy a Depeche Mode-ra hajazó Map Of The Problematique, a Prince-t indieköntösbe csomagoló Supermassive Black Hole, a mobiltelefon-villogtató Invincible, a Tears For Fears-t idéző Starlight és a spagetti western hangulatú Knights Of Cydonia elhangzik majd Budapesten.

2.ok
A korábbi albumok

Noha a zenekar legutolsó lemezét szeretjük a legjobban, azért a Muse korábbi albumai is pazar munkák. A Showbiz című debütlemez (melynek hallatán a brit szaksajtó a Muse-t “felturbózott Radioheadnek” titulálta.), a sztárstátuszt meghozó Origin of Symmetry (ennek turnéja a Szigetet is érintette 2002-ben) és a Black Holes… tökéletes előképének tekinthető Absolution remek hallgatni valók, olyan slágerekkel mint a Sunburn, az Unintended, a Muscle Museum, a Plug In Baby, a New Born, az In Your World, a Time is Running Out vagy a Hysteria. A Muse-nak anno még megjelent egy dupla albuma is a félrevezető Hullabaloo Soundtrack címen; az első CD-n B-oldalakat, a másodikon koncertfelvételeket hallhatunk.

3.ok
Az Eklektika

A Muse zenéjét lehetetlen kategorizálni, mi sem próbáljuk meg, inkább felsoroljuk a hozzávalókat. 15% klasszikus zene, 15% Radiohead, 10% Jeff Buckley, 10% Pink Floyd (Ide a borítókat is beleszámítottuk), 5% Queen, 5% Rush, 5% Prince, 5% Ennio Morricone, 5% Nirvana; a maradékot egyéb (persze szintén fontos) előadók és zenekarok, valamint sci-fi filmek és könyvek teszik ki. Lehetetlen bekategorizálni őket, de ha mégse bírjuk ki, akkor használhatjuk a neo-prog vagy a new-prog elnevezést, amelyek lehet, elsőre kicsit bénán hangzanak, de rossz az, aki rosszra gondol.

4.ok
Azok a Bizonyos Wembley-koncertek

Június 16-án és 17-én 150000 ember látta a Muse-t az újonnan épített Wembley Stadionban. A koncert időpontját (akkor még csak az elsőt) tavaly év végén hirdették meg, és olyan gyorsan elfogytak a jegyek, hogy azonnal beiktattak még egy dátumot. A fellépéseket hihetetlen hírverés előzte meg, komoly találgatások indultak meg annak kapcsán, hogy kik lesznek az előzenekarok. Végül Rodrigo Y Gabriela, Dirty Pretty Things, a The Streets volt az első napi előjátszó, másnap a Shy Child, a Biffy Clyro és a My Chemical Romance melegített. Persze, mindenki a Muse-ra volt kíváncsi, amely – akár csak annak idején a Beatles – a közönség közepén bukkant fel, a tagok onnan sétáltak a színpadhoz és nyomták le a kétórás bombasztikus szettjüket. A koncerteknek akkora volt a hatása, hogy azóta számos indie-zenekar – többek között a Kaiser Chiefs, a Kasabian és a Foo Fighters – tűzte ki célul, hogy fellépjen a Wembley-ben.

5.ok
A Show

Anélkül, hogy lelőnénk a poénokat, fellebbentjük a fátylat egy-két apró részletről. A bombasztikus zenéhez szemkápráztató látványvilág dukál: valószínűleg nem lepünk meg senkit: erősen sci-fi orientált PROGramra van kilátás. A színpadkép felidézi a legutóbbi Depeche Mode turné látványvilágát, anélkül, hogy a kelleténél akár egy picit is jobban hasonlítana rá. Lesz vetítés, brutális fényarzenál, lesznek egzotikus hangszerek, játszik majd egy kiegészítő billentyűs is. A szettről az 1.pontban már tettünk említést, innen minden már csak rajtatok múlik.

Egy turné hétköznapjaiból

A Muse tagjai nem szerepelnek a bulvárlapok címlapjain, nem dobálnak ki tévéket szállodaablakokon, nem bújnak ágyba minden nap másik toppmodellel, és nem vernek agyon paparazzókat, már csak azért sem, mert azok nem is kíváncsiak rájuk. Ettől függetlenül begyűjtöttünk néhány anekdotát a több mint egy éve zajló turnéjukról.

Terrorpara

A reptereken manapság nincs helye a humornak. Amikor a Muse idén nyáron elindult Londonból San-Franciscóba, a biztonsági tiszt nem ismerte fel Matt Bellamy frontembert és amikor a “Milyen céllal utazik az Egyesült Államokba?” kérdésre egy “Semmi gáz, haver, nem fogok illegálisan dolgozni meg bombákat robbantani.” válasszal reagált… Szépen elterelték egy kis félreeső szobába és nem engedték ki egy darabig.

Még, Még, Még

Bellamy-ék nem bombákat robbantottak Amerikában, hanem bankot. 2006 nyarán, a Black Holes… megjelenésekor a Muse még “csak” egy hatezres csarnokot (Greek Theater) tudott megtölteni Los Angeles-ben. Egy évvel később már a 19 ezres LA Fórumban léptek fel. A koncertet követően hajnalig buliztak, mígnem valaki panaszt tett ellenük, és a seriff tett pontot a mulatozás végére. “Nem is gondoltuk, hogy léteznek még seriffek.” – Nyilatkozták a megszeppent tagok.

Englishmen In New York

A Muse tagjai nehezebben viselték az amerikai turnézást, mert – főleg a részben már bekövetkezett tengerentúli áttörés érdekében – csomó olyan dolgot kényszerültek megtenni, amire hazai terepen nincsenek rászorulva. Egy-két példa Dominic Howard dobostól: “Az USA turné része egy csomó kézfogás meg seggnyalás, temérdek interjú, találkozás és – extrémebb esetekben – gokartozás és paintbollozás helyi rajongókkal. Mindegy, kibírjuk valahogy.”

A Rakendroll sztár magányossága

Matt Bellamy vallomása: “Nem könnyű kibírni a turnébuszt… Nem tudsz nyugodtan olvasni, mert valaki gitározik, másvalaki hirtelen az arcodba fingik. Szerencsére megtanultunk együtt élni ezzel az egésszel, és most már olyanok vagyunk, mint egy nagy, egyszerre lüktető organizmus.”

A Queen-kapcsolat

A Wembley koncertek előtt Howard felhívta Roger Taylort, és megkérdezte, milyen tapasztalatai vannak stadion-ügyben, mire lehet számítani. “Szar ott játszani, tök messze vannak a nézők, semmit nem látsz majd belőlük” – közölte Taylor, amire Howard így reagált: “Oké, akkor jöhet!”

Harag#1

Mindegyik csúcszenekar/zenész életében eljön a pillanat, amikor elvéti annak a városnak a nevét, ahol éppen játszik. A Muse-zal idén februárban esett meg, Ausztráliában. Howard kiüvöltött a közönségnek: “Hello Adelaide!” “Perth-ben vagyunk, te pöcs!”, ordított rá Bellamy.

Harag#2

Régebben pókerezéssel ütötték el az időt, mígnem az egyik menet annyira elfajult, hogy három napig nem szóltak egymáshoz. Azóta hanyagolták a kártyalapokat.

Hobbik

A tagok életében viszonylag kevés a közös érdeklődési pont, de mindenki szereti a vodka-tonikot és a Lost című sorozatot. Bellamy szeret síelni, Wolstenholme snowboardozni, míg Howard focizik.

Számok

A Black Holes… turné 2006 május 13-án kezdődött a skóciai Dundee-ban és a tervek szerint idén november 25-én ér véget az új-zélandi Christchurch-ben, ami a sorozat 172. (!) állomása lesz. A budapesti fellépés amúgy a 157.

forrás: Wan2.hu | A Cikk a Wan2 Október 5-i számában jelent meg.