Dugd be, Baby : Wan2

Muse, Párizs
Szöveg: Erdei Zsófi

Negyvenezer francia üvöltött fel, amikor konfetti zuhatagban három srác emelkedett fel a stadion gyomrából. Hol van már a 2002-es Sziget, amikor zsebre dugott kézzel hunyorítottunk a Nagyszínpad előtt, mert nem tudtuk, ki is ez a Matthew Bellamy.

A stadionban hatalmas, parabola antennás díszlet fogadta a közönséget, amire olyan kiváncsian tekintettek a nézők, mint egy ajándékba kapott trójai falóra.
Idegtépő intro után a zenekar a Knights of Cydoniával kezdett, majd sorban eljátszották a Black Holes and Revelations anyagát, de aztán szerencsére a korábbi slágereiket is perezentálták. Dugd be, baby – üvöltötte Bellamy – és biztos, hogy sokan engedelmeskedtek volna neki. A Butterflies and Hurricanes-t átlátszó, felhajtott fedelű zongorával adta elő, érzéki pasi, na. A New Bornnal zárult az első blokk, amit egy hosszabb szünet követett, majd akusztikus gitárral a kezében, piros zakóját időközben kinyúlt pólóra cserélő Bellamy ott folytatta az extázist, ahol abbahagyta.

Dominic Howard, a dobos irigylésre méltó franciasággal mindenkit megkért, hogy legyenek kedvesek és exponáljanak a mobiljukkal. Sok ezer telefon fénye csillant fel az Unintended első akkordjaira. A levegőbe hatalmas léggömböket eresztettek, amelyekről artisták lógtak alá, majd forogni kezdtek a zene ritmusára. A második és a harmadik blokk is olyan lendületes maradt, mint a koncert első fele. Azoknak, akiknek nem volt elég a 22 hibátlanul előadott szám, ott volt egy komplex, az új évezred igényeinek megfelelő gigantikus rockszínház. Amikor Bellamy azt énekelte, hogy a “You will burn in hell, yeah you will burn…”, azon már senki sem csodálkozott, hogy hatalmas lángok csapnak fel a lábainál. Mikor vége lett, a döbbenettől néhány percig sokan ülve maradtak, a 4 eurós sörök barna pocsolyáiban, meg sem hallva a kijárati shopoknál a pólókon marakodó tinik hangját. A hatás kábé olyan volt, mint amikor 1986-ban, a Népstadionban a magyar közönség először látott ereje teljében egy igazi gigászi show-t, a Queen koncertjét. Aki nem hiszi el, megnézheti a Muse-t október 17 [10!]-én a Papp László Arénában.

forrás: www.wan2.hu | Wan2