"A Muse 30 válasza"

A Muse válaszolt 30, rajongók által feltett kérdésre a board.muse.mu-n!
fordítás: Kaufmann Orsolya

1.kérdés
Sok kérdés ismétlődik ezek közül, szóval mi lenne, ha elmondanátok, milyen kérdéseket szerettetek volna mindig is, hogy feltegyenek nektek, de még senki nem volt olyan tökös, hogy megtegye (vagy nem volt rá lehetősége)?

Nem bánod, ha adok neked egy lábmasszázst? Nagynak tűnik a fenekem ezen a képen? Mi a véleményed az izrael-palesztin konfliktusról? Ezt szorosan követi: Szerinted Amerika burkoltan támogatja a konfliktust az eurázsiai tájegységen fekvő geostratégiai fontosságú forráspontokon azzal a céllal, hogy megállítsa az egyesítést, és azt követően védi a törekvését a globális vezető szerepre?

Matt

2.kérdés
Gondolkodtatok már egy ?a rajongók választják ki a dalokat? fellépésen? Miért/miért nem? És mi lenne, ha megcsinálnátok? a következő hónapban? :)

Igen, szerintem ez egy jó ötlet. Talán nem az egész műsort (különben csak Origin- és B-oldalas számokból állna!). De az előző katalógus mérete miatt úgy gondolom, jó ötlet lenne szavazást indítani a neten, így kapnánk ötleteket, hogy milyen régi dalokat értékelnétek a legjobban élőben.

3.kérdés
Chrisnek: Volt már olyan, hogy ránéztél Matt dalszövegére, és azt gondoltad: ?Mi a franc??

Nem igazán. Nem minden dalszöveg tartalma értelmes a számomra, de nem is kell, hogy az legyen. Nem hiszem, hogy bárkinek is az lenne a dolga, hogy megkérdőjelezze mások dalszövegét. A dalszöveg a gondolatok kifejezése, és az embereknek joguk van arra, hogy azon gondolkodjanak, amin akarnak. Ha Mattet befolyásolnám én vagy Dom a dalszövegírásban, akkor talán nem lenne értelme számára többé.

Chris

4.kérdés
Domnak: Volt már olyan, hogy ránéztél Matt dalszövegére, és azt gondoltad: ?Mi a franc??

Nem, nekem tetszenek.

Dom

5.kérdés
Körülbelül mikor lesz kész az új album?

Jó lenne, ha meglenne már a következő év második felére, de nem jelöltünk ki időpontot. Fontosabb számunkra, hogy elkészítsük a legjobb albumot, amit valaha csináltunk, és ha ez azt jelenti, hogy 2010-ben jön ki, akkor nem bánjuk. Azért remélem, előbb meglesz.

Chris

6.kérdés
Áruljatok el nekünk többet erről a ?Symphonic Monster?-ről!

Ez egy hosszú darab, amely három különböző tételből áll, amelyek összetartoznak, és így alkotnak egy számot. Mintegy három dal egyben. Elég lágyan kezdődik, és nagyon keményen fejeződik be, mialatt átsiklik néhány műfajon, amíg odaér.

Dom

7.kérdés
Körülbelül 20 dalt vettetek fel a Black Holes And Revelations-höz, de csak 15-öt hallottunk belőle. Mi történt a többivel, és ki fogjátok valaha adni őket?

A 20 vagy mennyi dalból, amit felvettünk, néhányat igazából sosem fejeztünk be. Szerintem a legtöbb anyag, amit befejeztünk, talán már ki lett adva. A többit talán befejezzük egy nap, de pillanatnyilag túlzottan bele vagyunk merülve az új dalokba. Visszatérni ahhoz az anyaghoz olyan lenne, mintha tennénk egy lépést a rossz irányba.

Chris

8.kérdés
Gondolkodtál már azon, hogy hagyod Christ egy dalban/B-oldalas dalban a fő vokált énekelni?

Igen, szeretném. Mindig is álmodoztam arról, hogy több komplex gitármotívumot játszom, amíg valaki más énekel. Az egyszerre történő éneklésnek és zenélésnek megvan a hátránya.

Matt

9.kérdés
Mondjatok egy dalt, amit igazán szerettek, de szerintetek nem értékelik eléggé a rajongók!

Nagyon szerettem az Escape-et az első albumról. Ez nem olyan szám, amit igazán sokat játszottunk élőben, és soha nem hallottam, hogy valaki azt mondta volna, ez a kedvence. Kár.

Chris

10.kérdés
Ha azt szeretnétek, hogy egyetlen egy számról emlékezzenek rátok, melyik lenne az, és miért?

Természetesen még nem írtam meg azt a dalt! Remélhetőleg a jövőben (lásd a 23-as kérdést).

Matt

11.kérdés
Éreztétek már magatokat kínosan a rajongóitok miatt?

Soha nem tudom magam kínosan érezni a rajongóink miatt. Gondolom, hogy csináltok őrült dolgokat, mint például ?Muse? feliratot borotváltok a fejetekre, tetoválást csináltattok és ritka helyeken énekeltek tömegesen, de mindez talán a zene elismeréséért szól, ami csodálatos.

Dom

12.kérdés
Amióta megkaptad a díszdoktori címet, elfogott már a kísértés, hogy azt mondd: ?Bízz bennem, doktor vagyok??

Mindennap használom ezt a mondatot? Csak remélem, hogy nem vagyok olyan szituációban, amikor valaki komolyan vesz, és kér, hogy csináljak valamit. Ezen a ponton csak fel kell ajánlanom egy gyógyító dobolást.

Dom

13.kérdés
Mi volt a legnagyobb nézeteltérés a bandában (ha volt már ilyen), és mi volt az oka?

Volt egypár. Főleg a turnéidőpontok ütköznek a magánéletünkkel, vagy fordítva.

Matt

14.kérdés
Mi volt a legkellemetlenebb pillanat, amit valaha átéltetek rajongóval?

Az Origin of Symmetry-vel való európai turnénk kezdetén felébredtem egy hotelszobában Párizsban, és egy mohó női rajongót találtam, aki az ágy végén ült, akinek a kisugárzását csak a ?ragadós? szóval lehetett jellemezni. Valahogy betört vagy megvesztegette a portást. Természetesen olyan udvarias voltam, amennyire csak lehetséges?

Matt

15.kérdés
Tároltok az iPodjaitokon/mp3-lejátszóitokon a saját zenétekből, vállalva ezzel, hogy megszállottjai vagytok egy dalnak?

Igazából most semmi sincs az iPodomon, de kéznél van a gépemen. Nem igazán hallgatom, de jó kapcsolatba hozni minden ?akkor és most?-ot.

Dom

16.kérdés
Folytattok különálló életet a bandán kívül, vagy még mindig együtt csináltok dolgokat, mint a barátok?

Amikor hosszú ideig úton vagyunk, és utána szünetet tartunk, akkor elmehetünk néhány hétre anélkül, hogy látnánk egymást, de barátok vagyunk, és mindig együtt csinálunk dolgokat, amíg úton vagyunk, és nem játszunk. Normál esetben mindig együtt eszünk.

Dom

17.kérdés
Dom megmutatja a Mattről készült hátborzongató festményét a rajongóknak?

Megpróbálom és kicsempészem egy nap. Egy kicsit béna. De azért tudom, hol van.

Dom

18.kérdés
A Newton Abbott demo-t 700 fontért szedték le az eBay-ről, aztán aki leszedte, lehetővé tette nekünk, hogy letöltsük – milyen érzés ez, és vissza szoktátok-e egyáltalán hallgatni a demót?

Szerintem a 700 font egy kicsit rablás volt, hogy őszinte legyek. Voltak felvételek, amiket régen csináltunk, és a banda pokoli hosszú úton ment azóta végig. Ez olyan, mint amikor a szüleid előveszik a képeket rólad, amikor baba voltál, és megmutatják őket az új barátodnak vagy barátnődnek. Nagyon kínos. Nem hiszem, hogy ez olyan rossz dolog, de kissé dühítő, hogy megtudtam, egy régi barátunk volt az, aki eladta a felvételt. Nem kap több jegyet. Haha!

Chris

19.kérdés
Volt-e már súlyos következménye néhány tetteteknek bandaként? Mint amikor Matt ?javított? a Feeling Good dalszövegén a Radio3-ben néhány éve?

Az egy vicces youtube-előadás Mattről, sokat káromkodik abban a dalban. Nem emlékeztem rá, amíg Chris meg nem mutatta, de szerintem jól megoldotta. Eltiltottak minket néhány fesztiválról Ausztriában egy ideig, mert szétvertünk egy halom felszerelést, amiről azt hittük, hogy a miénk, de a szervezőké volt.

Dom

20.kérdés
Van olyan dalszöveg, amit megírtatok, de azt kívánjátok, bárcsak ne tettétek volna?

Volt néhány, de szerencsére nem emlékszem a rosszakra, és nincs igazán kedvem a mélyére ásni a régi demóknak, hogy megtaláljam őket!

Matt

21.kérdés
Egyesített kérdések:
Fontolóra veszitek-e majd, hogy játsszatok néhány régi dalt vagy B-oldalas számot élőben, például Eternally Missed, Pink Ego Box, Coma stb?
A 2008-as fellépések alatt játszottatok régi dalokat, például Dead Star és Space Dementia, az új turnén ez gyakrabban előfordul majd?

Játszottunk néhány B-oldalas számot a múltban, de mindig nehéz őket a setlistre válogatni. Azért, hogy játszhassuk őket, azt jelenti, hogy valamit ki kell vennünk. Plusz minél több albumod van, annál több dalt kell választanod, ami nagyon kicsi helyet hagy a ritkaságoknak. De szerintem mindig bedobjuk majd a szokatlan meglepetést mostantól.

Chris

22.kérdés
Olvastatok már üzeneteket a muse.mu-fórumokról? Ha igen, melyik szekciót olvassátok a legtöbbet?

Nem voltam itt egy ideje, hogy őszinte legyek. Normál esetben túl ideges vagyok ahhoz, hogy elolvassam őket.

Chris

23.kérdés
Melyik dal megírása volt a leghosszadalmasabb vagy legnehezebb?

Van egy új dal, mely 3 részből áll, inkább szimfónia, mint dal, amin hellyel-közzel évekig dolgoztam. A kompozíció nagyrészt szimfonikus zenekarra íródott, soha nem akartam szimfonikus zenei rendezővel dolgozni, mert ők a ?sajátjuknak? állítják be a művet. Ezért inkább én magam rendezem nagy zenekarra a számot, ami sok időt vesz igénybe, mivel nincs sok tapasztalatom az ilyen nagyszabású zenei munkában. Remélhetőleg ez lesz a következő album utolsó három száma.

24.kérdés
Melyik dal hordozza a legtöbb emléket számotokra?

Minden album és dal, amit csináltunk, különleges emlékeket hordoz. Minden egyes album készítésekor különböző dolgok mentek végbe az életünkben, és ezen albumoknak a hallgatása felidézi azokat az emlékeket. Néhány dal hallgatása az első albumról arra ösztönöz, hogy izgalmas időkre gondoljak, mint például amikor leszerződtünk, vagy először turnézni mentünk. De nincs ilyen különleges dal.

Chris

25.kérdés
Morgan kétségtelenül egy remek kiegészítés volt az élő fellépéseitekhez, lehetővé vált, hogy eljátsszátok a régi dalokat a backing track segítsége nélkül. Gondoljátok, hogy kiérdemelt már egy cabasa-szólót?

Mindig van hely egy cabasa-szólónak. Főleg Morgantől. Remek volt Morgannel. Megtehettük, hogy a dalokat egy teljesebb formában adhassuk elő. Mi intéztünk mindent, mielőtt hozzánk jött, de szerintem sok dal esetében megegyeztünk, hogy játszhassuk őket élőben. Nem voltunk felkészülve ezekre a Black Holes And Revelations dalaival.

Chris

26.kérdés
Jártok-e még koncertekre, és megnézitek-e a bandát a tömegből, és ki volt az utolsó, akit láttatok?

Még ma is csinálok ilyet. Mindig jobban hangzik, és jobban néz ki a tömegből. Normál esetben szarul hangzik minden bandának, aki a színpadon van. Az utolsó banda, akit láttam, a The Killers volt a Bush Hallban néhány hete, nagyszerű volt. Kellemes volt és rövid, és szerintem nagyon jók élőben.

Dom

27.kérdés
Miféle dolgokat szoktatok mondani egymásnak a színpadon?

Amikor próbálunk beszélgetni a színpadon, nem igazán halljuk egymást, szóval általában csak nevetünk a tényen, hogy színpadon vagyunk, úgy érezzük, hogy jól teljesítettünk az életben.

Chris

28.kérdés
A Muse-rajongókat a sajtó és a zenerajongók egyaránt ?túlságosan megszállottként? jellemzik. Szerintetek azok vagyunk, összehasonlítva másik bandák rajongóival, követőivel?

Nem vagyok biztos benne, hogy túlzottan megszállottak lennétek. Esetleg a többi banda rajongói nem törődnek eléggé a kedvenceikkel. A több internetszavazat felerősíti a jobbat?

Dom

29.kérdés
Tekintettel arra, hogy kétszer megtiszteltétek a Guitar Hero-t, hibáztatok már, mikor a saját dalotokat játszottátok, azt feltételezve, hogy magát a játékot játsszátok, és mi a véleményetek a zenétek kereskedelmi használatáról?

Anélkül, hogy tartózkodónak hangzana, sosem játszottam a játékot. Egyszer a Linkin Park öltözője előtt mentem el, és láttam, hogy ők játszanak vele, egy Metallica-számot vagy mit. Felhagytam a játékkal, mióta 7 napig voltam függő a ?Monkey Island 2?-val egy Amigán a 90-es évek elején. Semmi sem fárasztott le annyira azóta (kivéve egy 48 órás küzdelmet Dommal a ?Splinter Cell?-lel az Absolution felvétele idején). A kereskedelmi használatot illetően, mi nem vagyunk olyan értékesek, mint néhány régi vagy kevésbé ismert anyag. Ha hallani lehet majd, boldog leszek, de mindig gondoskodom róla, hogy a használat tiszteletteljes legyen.

Matt

30.kérdés

A Time Is Running Out ?visszatáncolás? a mikrofonhoz, amit Matt csinált (tökéletes időben!) a Glastonbury-n, szándékos volt, vagy csak a pillanat hevében csinálta?

A pillanat hevében történt a színpad fényes felszíne miatt, és a cipők, amik rajtam voltak, nem voltak elég stabilak rajta. Amikor először futottam a színpadra, észrevettem, hogy csúszkálok összevissza, és féltem, hogy elesek, és ez úgy végződött, hogy csináltam néhány olcsó Michael Jackson-mozdulatot.

Matt