Matthew Bellamy

Matthew James Bellamy (1978. jún. 9, Cambridge, London)
a Muse frontembere, énekese, gitárosa, zongoristája. A rengeteg profi gitárbetéten kívül hallhatjuk még zongorán, illetve szintetizátoron is játszani a banda különböző számaiban. Az energikus színpadi szereplés szinte már névjegyévé vált.

Családi háttér

Matt édesapja, George Bellamy a ’60-as évek egyik meghatározó brit bandájának, a ‘The Tornados’-nak volt a gitárosa. Ez volt az első angol banda, mely az Államokban Number One lett ‘Telstar’ c. számukkal.
Matthew édesanyja, Marylin, Belfastban született és a ’70-es években költözött át Angliába. Ott tartózkodásának első napján ismerkedett meg az akkor taxisként dolgozó George Bellamyval Londonban. Cambridge-be költöztek, ahol megszületett Paul, Matt bátyja, és egy pár évvel később maga Matt is.
A ’80-as évek közepén Teignmouth-ba költözek, ahol Teignmouth Community College járt. 13 éves korában szülei elváltak, és a nagymamájával él egy darabig. Az Exeter College tanulója, mielőtt a Muse megalakul.

“Minden rendben volt otthon, középosztálybeliek voltunk, és volt pénzünk is.” – mondja Matt. “Minden jó volt 14 éves koromig. Azt hiszem, majdnem mindent megkaptam, amit akartam addig… igen. Aztán minden megváltozott: a szüleim elváltak és utána a nagymamámhoz kerültem, ahol nem igazán dúskáltunk a pénzben. Van egy nővérem, tulajdonképpen féltesóm: apu előző házasságából, és van egy öcsém is. 14 éves koromig a zene az életem elválaszthatatlan része volt, mivel a zene a családhoz tartozott: apu zenész volt, volt egy bandája, stb. Amikor a nagyihoz költöztem, elkezdtem magamtól zenélni. Valahogy úgy éreztem, hogy muszáj.”

A szülei és az idosebb testvére is már használták a Ouija-táblát, hogy kapcsolatba lépjenek azzal a halottal, amit Matt fedezett fel egy késo éjjel. Aztán szülei válása után elkezdte érdekelni a téma. “Érdekes volt így iskolába menni, és tízenéves gyereknek mesélni erről, amit ok nagyon félelmetesnek találtak, és ez tök nagy hatás gyakorolt rám, hogy olyan dolgot tettem, ami más embereket megijeszt, de engem nem. Egészen rákaptam! Teljesen megváltoztak bennem dolgok. Most abban hiszek, hogy kapcsolatban állunk valamivel a tudat alattinkban, ami teljes más. Valami, amit nem ismerhettünk, de már ott volt és ott is marad. Ez sokkal realisztikusabb, mint gondolod: kapcsolatban állni valakivel, aki már halott. Még most szoktam beszélgetni velük.”

fordítás: Bogdán Ricsi