Dominic Howard

Dominic James Howard, vagy ahogy többen ismerik, Dom Howard (1977. dec. 7, Stockport, Anglia) az együttes dobosa.
A Manchestertől nem messze fekvő Stockportban született. 8-9 éves volt, mikor családjával Teignmouth-ba költöztek, egy Devon megyei kisvárosba. A bandán belül csak dobol. 11 éves kora körül kezdett játszani egy, az iskolájában rendezett jazz előadás hatására. Kicsit még gitározni is tud. Sőt, még a nővére szintetizátorán is próbálkozott 5 éves korábban! A nővérén keresztül, aki egy művészeti iskolába járt, kezdte megismerni a művészet világát, hamár ez nem kötődött teljesen a jövőbeli munkájához. Ahogy ő mondta: “Mikor fiatal voltam, a zene olyan valami volt, amit a tévében hallottam.”
Dom első bandáját “‘ Carnage Mayhem’-nek hívták, ami egy Michael Jackson szám”. Ekkor barátkozott össze Matt-tel, akinek ekkor még nem volt stabil bandája gitárosként. Nem sokkal később, amikor a régi gitáros kilépett Dom bandájából, felajánlották Matt-nek a lehetőséget, hogy legyen ő az új gitárosuk. 2 év múlva már csak ők ketten maradtak. Ekkor került a képbe Chris, aki a ‘Fixed Penalty’ dobosa volt, de itt, némi áldozatvállalással, elvállalta a basszusgitáros szerepét.

Muse-os évek

Domra olyan dobosok voltak hatással, mint Stewart Copeland, Roger Taylor, Dave Grohl és Buddy Rich. Grohl a leginkább. Zenei ízlése is elég tág: szereti Jimi Hendrixet, Pavementet, Radioheadet, Queetn, dEUS-t, The Smashing Pumpkins-t, ugyanúgy, mint a Primust, Rage Against the Machine-t, Green Day-t.

Dom a banda neveiről: “Először ‘Gothic Plague’ majd ‘Rocket Baby Dolls’ volt a nevünk, de ezek mind death metalos nevek voltak, mi meg nyamvadt popot játszottunk!”

2004-ben megrázó esemény történt Dom családjában. Édesapja, Bill, aki egyik legnagyobb rajongójuk volt, a Glastonbury Zenei Fesztiválon, közvetlenül a Muse fellépése után szívrohamban elhunyt. Ez a feloszlás szélére sodorta a bandát, de a család és a bandtagok segítették átvészelni a nehéz napokat Domnak, és folytatták a turnét.

fordítás: Bogdán Ricsi

Dominic James Howard dobon, ütős hangszereken, illetve Buchler 200E*-n is játszik, alkalmanként még háttér vokálos is a MUSE-ban.

(*Buchler 200E: Az a szintetizátor szerű gépezet, amit Dom például Take a Bow alatt használ koncerteken.)

Mindössze egy hónapig vett dob leckéket, de aztán elkeseredett. Inkább kitartott amellett, hogy a dobolást próbálgatva, más zenészektől ellesve, hallás után tanulja meg.

Dominic játékstílusa egyedülálló. Nagyon
erőteljes a játéka, mély dobokkal és a nagy cintányérokkal, de erős jazzhatás is érződik zenéjén. Például, minden számában végig használja a lábcint, és sok “szellem-hangot” kelt speciális “snare” dob segítségével.

“Dominic egy meglehetősen agresszív dobos és rendszerint erősen üti le a cintányért” – mondta Rich Costey producer az Absolution készítésével kapcsolatosan.

forrás: http://musedrums.rocks.it
fordítás: Német Ági & Petrásovits Dániel